Skilsmisse rådgivning
ANNETTE ISHØJ
Skilsmisse rådgivning med alt hvad det indebærer juridisk og terapeutisk
Jeg er 56 år, gift og bor i en sammenbragt familie. Jeg har et firma, Ro i Sindet, sammen med min mand, som er privatpraktiserende psykolog. Jeg tilbyder psykologisk konsultation og parterapi.
Jeg har bl.a. arbejdet på Kræftens Bekæmpelse med par i sorg og krise og senest ved Mødrehjælpen i Aalborg, hvor jeg har rådgivet mange par og mænd og kvinder under og efter en skilsmisse.
Jeg er oprindelig uddannet socialrådgiver, men har efterhånden mange efteruddannelser fra f.eks. Psykologistudiet ved Aalborg Universitet, en eksamen i familieret også fra universitetet og en specialistuddannelse i emotionsfokuseret parterapi. Derudover har jeg en stor viden omkring fysisk og psykisk vold.
Jeg er derfor fagligt klædt på til at dække alle aspekter og problematikker ved en skilsmisse eller afklaring her af. Se evt. på min side om parterapi under afklaring om skilsmisse.
Skilsmisse
En skilsmisse opleves af de fleste, som en af de største kriser i deres liv og forandrer dette for altid.
Selve skilsmissen er en svær og udfordrende proces, hvor mange vil være følelsesmæssigt påvirket over en længere periode. Der har ofte været en lang og opslidende periode forud, hvor beslutningen skulle tages eller en pludselig hændelse som f.eks. utroskab, som kan gøre valget af skilsmisse til den eneste løsning.
I enkelte tilfælde vil skilsmissen være en fælles beslutning, men for de fleste par vil valget om skilsmisse ikke opstå i enighed. Der er en, der ønskede skilsmissen mere, og en, der ønskede de skulle have forsøgt noget mere. Derfor vil partnerne typisk være i forskellige faser gennem skilsmisseprocessen, de såkaldte asynkrone processer. Man vil opleve en sorg og krise reaktion i forskellige faser. Dette påvirker jeres overblik og beslutningskompetencer, men også jeres evne til at se og rumme hinandens følelser. Der er således oftest mange følelser på spil, især hvis der er børn involveret.
Mange forældre oplever derfor – måske især set i bakspejlet – at deres evne til at tage sig af deres børn ikke var den samme som normalt. Det er uheldigt, fordi børnenes behov for opmærksomhed og omsorg er langt større end normalt i perioden under og efter skilsmissen. Men det er også helt normalt, at vi som mennesker påvirkes i vores forældreskab i en eller anden grad, når livets kriser rammer.
Det er helt naturligt, at det kan være svært at opbygge et konstruktivt samarbejde og have overskud til at være der for børnene i sådan en proces, men også svært at overskue, hvad der er bedst for børnene og en selv i en krisesituation.
Hvad kan jeg hjælpe jer med?
Mine mange års erfaring som rådgiver og parterapeut gør det muligt for mig at hjælpe til med, at I får tacklet skilsmissen på en hensigtsmæssig måde og får opbygget et godt og konstruktivt forældresamarbejde.
Jeg kan hjælpe jer med at få øje på de uhensigtsmæssige negative mønstre, I måske allerede har i jeres parforhold, og som I sandsynligvis kan risikere at føre videre i jeres måde at kommunikere på under eller efter jeres skilsmisse. Jeg kan hjælpe jer med at ændre disse mønstre, så I frem over får et bedre samarbejde til gavn for jeres børn. Alle undersøgelser viser, at børn kommer bedst gennem en skilsmisse, hvis deres forældre kan samarbejde.
Jeg har den specifikke juridiske viden og erfaring på det familieretslige område, der er en forudsætning for at kunne rådgive i de situationer, hvor I er i tvivl om, hvad der er bedst for børnene. Det kan være omkring samvær, bopæl og forældremyndighed.
Sorg og krise
Man vil altid reagere på en skilsmisse uanset, hvor afklaret man er. En skilsmisse er et tab af en familie eller en partner og ofte skal man finde et nyt sted at bo. Sorg og krise opstår, når man som menneske oplever et tab og/eller befinder sig en livssituation, hvor ens tidligere erfaringer og indlærte reaktionsmønstre ikke er tilstrækkelige til, at man kan forstå og psykisk beherske den aktuelle situation. I en sorg og krise reaktion er der mange forskellige følelser og det kan opleves meget kaotisk. Det kan være svært at tage gode beslutninger under en krise.
Jeg kan hjælpe jer med at forstå disse reaktioner og derved medvirke til, at I får mere klarhed over, hvad I hver især har brug for lige nu.
Børns reaktioner
Børn reagerer forskelligt på en skilsmisse. Der er også forskellige reaktionsmåder hos børn, som lever med skilte forældre, ’Østers’, ’linedanser’, ’mægler’, ’kaktus’, ’afstandstager’ og ’partifælle’, er begreber som beskriver almindelige reaktionsmønstre hos børn Det er typiske reaktionsmønstre, der ikke kun findes i skilsmissefamilier, men også i andre familier med konflikter. Der er ingen reaktionsmåder, der er bedre end andre, og det vil ofte være sådan, at børn reagerer forskelligt i det ene hjem, i det andet hjem og i skolen.
Jeg kan hjælpe jer med at forstå jeres børns reaktionsmønstre/strategier og dermed hjælpe dem til at komme bedst muligt igennem skilsmissen. Jeg kan også rådgive jer i, hvordan I fortæller børnene, I skal skilles.
Bopæl
Når I går fra hinanden, kan I godt fortsætte med at have fælles forældremyndighed over jeres børn – også selvom I er uenige om, hvor de skal bo. Bliver I ikke enige om, hos hvem af jer børnene skal have sin bopæl, kan I starte en sag om bopæl i Familieretshuset. Med bopælsretten følger også nogle økonomiske fordele og ulemper. Dette kan jeg give jer et tydeligt overblik over. Hvis I har fælles forældremyndighed, har I også mulighed for at aftale, at I skal have delt bopæl. Gør I det, er I begge bopælsforældre efter den familieretlige lovgivning og skal derfor være enige om både væsentlige og overordnede forhold i børnenes daglige liv.
Samvær
Jeres børn har ret til samvær med jer begge to. Når I går fra hinanden, bliver separeret eller skilt, skal I finde ud af, hvor barnet skal bo. Et af de første skridt, når I har besluttet jer for at gå fra hinanden, er at finde ud af, hvor barnet skal bo og hvilken samværsordning, der passer til jer og jeres børn. Hvis I er enige, kan I aftale, hvem af jer barnet skal bo hos, og dermed hvem, der skal være bopælsforælder og samværsforælder
Hvis I har fælles forældremyndighed, har I også mulighed for at aftale, at I skal have delt bopæl. Gør I det, er I begge bopælsforældre efter den familieretlige lovgivning og skal derfor være enige om både væsentlige og overordnede forhold i barnets daglige liv.
Forældremyndighed
Selv om I ikke længere skal bo sammen, er det vigtigt at huske på, at I stadig er de vigtigste personer i børnenes liv. Derfor er det vigtigt, at I sammen kan tage jer af børnene og træffe de beslutninger, der er bedst for dem. Som forældre har I som udgangspunkt fælles forældremyndighed over jeres børn. I visse tilfælde kan en forælder dog have forældremyndighed over børnene alene.
Jeg kan hjælpe jer med at få et overblik over, hvornår det kan være relevant at søge om ændring af forældremyndigheden.
Håndtering af de negative mønstre
Som udgangspunkt er det ikke parrets forskellighed og det, at man tænker noget forskelligt eller reagerer forskelligt, som er det største problem. Problemet ligger i, at man kan komme ind i nogle negative, fastlåste mønstre, når man som par taler om noget, der har stor betydning og som kan være svært at tale om. Det kan være mønstre, hvor man indtager de samme roller og siger og gør det, man plejer om og om igen, uden at løse problemerne.
Når bevidstheden om jeres forskellige reaktioner er der, er der også plads til at gå skridtet videre og have mere sårbare samtaler om det. Bag begge former for reaktioner ligger der ofte det samme: Frygten for, hvordan det skal gå. Det, som kan være med til at opløse frygten, er, at få følelsen af ikke at skulle kæmpe alene.
Al kommunikation handler om kontakt og tab af kontakt. Hvis vi i et parforhold har en fornemmelse af at miste den følelsesmæssige kontakt til vores partner, så danner det ofte afsæt for de negative mønstre og utydelige budskaber.
Det er givende at få øje på og være bevidst om, at det er mønstrene, som er problemet og spænder ben for, at I kan tale sammen, løse problemerne eller skabe samhørighed. Når I får en bevidsthed om det, så åbner det op for en mulighed for at kunne tale sammen på en anden måde.
Forberedelse til Familieretshuset
Det er vigtigt, at man er velforberedt, når man skal i Familieretshuset. Det giver et godt grundlag for at finde den bedste løsning for børnene. Mødet varer kun halvanden time, hvilket betyder, at der reelt kun har 45 minutters taletid hver til mødet. Det kræver grundig forberedelse og gode børnefaglige argumenter.
Derfor vejleder jeg i, hvordan det foregår i Familieretshuset. Der er forskellige typer af møder i Familieretshuset og det er forskelligt, hvordan man skal forberede sig bedst til de enkelte møder. Hvordan man fremlægger sine og børnenes synspunkter bedst. Hvad man skal have fokus på at få sagt, afhænger typisk af hvilket møde, man skal deltage i.
Hvilken type samværsordning, der er bedst for lige præcis jeres børn. Hvordan man håndterer det oftest høje konfliktniveau mellem en selv og sin ekspartner eller hvordan man lærer at forstå sine børns behov i forhold til alder, tilknytning og så videre. På den måde fremstår man seriøs, samtidig med at man undgår at eskalere konflikten med sin ekspartner.
Hvis I ikke kan samarbejde
I nogle tilfælde kan der være situationer, hvor det ikke er muligt at samarbejde. Der kan f.eks. være så højt et konfliktniveau, at situationen er så fastlåst, at der ikke kan findes nogle konstruktive løsninger. Det kan også være i de tilfælde, hvor der er fysisk eller psykisk vold.
Det er vigtigt for mig at understrege, at min rådgivning er henvendt til både mænd og kvinder, der begge parter kan være udsat for vold.
Der kan i nogle tilfælde være, så meget konflikt og usunde dynamikker, at der er tale om forældrefremmedgørelse. Forældrefremmedgørelse er en situation, hvor den ene forælder siger nedgørende ting om den anden forælder og aktivt prøver at påvirke barnet til at vende sig mod den anden forælder. Hvis det lyder manipulerende, så er det ofte, fordi det er det.
Jeg kan her rådgive dig alene og hjælpe dig igennem de møder, der kan være i Familieretshuset og klæde dig godt på til at tackle dem og forberede dem.
Bisidder til møder i Familieretshuset
Hvis man ikke føler sig tryg ved at tage alene til mødet i Familieretshuset, tager jeg gerne med som støtte. Jeg har altid fokus på, hvad der er børnenes bedste. Jeg deltager ikke aktivt under møderne, men kan tage referat og være der før og efter mødet.
Telefonrådgivning
Jeg har mange års erfaring med at yde en skarp og præcis rådgivning over telefonen. Det kan være, du bor langt væk eller du står mit i en skilsmisse og har meget andet at se til end at bruge tiden på transport til min klinik.
Telefonrådgivning er et godt medie, hvis der skal gives rådgivning eller individuel terapi. Det fungerer ikke til parterapi.
Andreas, 32 år
Priser og betaling
Annette Ishøj - CVR-nr. 3300 5326
Annette Ishøj
CVR-nr. 3300 5326
Der betales forud for alle samtaler på:
MobilePay 60 64 92 05
eller på reg.nr. 9070 konto nr. 1627225152
Der er mulighed for samtaler over computeren via ”Teams”, hvis man bor langt væk eller af andre årsager er forhindret i at møde op på klinikken.
Jeg tager ikke mod klienter med henvisning fra læge og forsikringsselskaber.
Parsamtaler
90 min.
1.500 kr.
Individuelle samtaler
60 min.
900 kr.
Bisidder
pr. time
400 kr.
Rådgivning i telefon
50 min.
600 kr.
Bliver du forhindret i at møde op til din aftalte tid, så husk at melde afbud via telefon, sms eller mail senest dagen før inden kl. 8.00 af hensyn til nye klienter på ventelisten.
Ved udeblivelse eller for sent afbud betales fuldt honorar.
KLINIK AALBORG
Klinikken er centralt beliggende i Aalborg på Vesterå 15, 2. sal., 9000 Aalborg
KLINIK Støvring
Klinikken er beliggende i skønne og rolige omgivelser på Storhøjvej 20, 9530 Støvring.
Uddannelser
2004-2008
Terapeut ved University of Bedfordshire
2017
Personlighedspsykologi ved Aalborg Universitet psykologistudiet
2018
Læringspsykologi ved Aalborg Universitet psykologistudiet kandidat
2018
Efteruddannelse Mentalisering med udsatte børn og voksne. Center for mentalisering.
2019
Efteruddannelse Traumer i familien. Center for mentalisering.
2021-2022
Uddannelse i Emotionsfokuseret parterapi ved Lone Algot Århus
2022-2023
Emotionsfokuseret parterapi, Externship, Core Skills 1-4 ved psykolog Jette Simon Dansk Center for emotionsfokuseret Terapi København
Kurser
2008
Sorg og Krise Kræftens Bekæmpelse
2009
Familiearbejde ved Ingelise Nordenhof
2009
Gruppeleder Kræftens Bekæmpelse
2009
Samtaler med børn og unge ved Ingerlise Nordenhof
2010
Tosporsmodellen sorg og krise ved Shut og Stroebe Aalborg Unvisersitet
2011
Sorg og Krise ved Maja O´Conner Falck Århus
2011
Behovet for anerkendelse Folkeuniversitet Aalborg
2011
Børn og Sorg ved Jes Dige Kræftens Bekæmpelse
2014
Signs of safety metode Aalborg Kommune
2015
Det meningsfulde liv Folkeuniversitetet Aalborg
2016
Børn med Autisme ved Autisme foreningen
2017
Kursus for professionelle i arbejdet med autisme ved Autisme foreningen
2018
Kiff kursus ved Center for Familieudvikling Århus